Naturalne Olejki

Pielęgnuje jak olejek kokosowy, pachnie jak żaden inny. Olejek monoi: właściwości i zastosowanie

Słowo monoi w starym języku tahitańskim oznacza ‘pachnący olej’. Za właściwości pielęgnacyjne olejku monoi odpowiada olej kokosowy, który stanowi bazę olejku monoi, a za jego kwiatowy zapach – ekstrakt z kwiatów gardenii tahitańskiej, która słynie z egzotycznego aromatu. Olejek monoi wywodzi się z Tahiti, gdzie jest produkowany ręcznie przez ludy Polinezji Francuskiej według ściśle określonej procedury. Jakie właściwości kosmetyczne ma olejek monoi?

Olejek monoi wg INCI:
Cocos Nucifera (Coconut) Oil

Olejek monoi – skład

Olejek monoi zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe, z czego połowę stanowi kwas laurynowy. Inne składniki to olejki eteryczne sterole i salicylan metylu. Olejek monoi jest wzbogacony o witaminy: B1, B2, B3, B6, B9, C i E oraz mikroelementy: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Olejek monoi – właściwości i zastosowanie kosmetyczne

Olejek monoi doskonale nawilża oraz odżywia skórę i włosy, dlatego może być stosowany jako krem do twarzy, balsam do ciała i masażu lub jako dodatek do kosmetyków. Olejek monoi jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry suchej, pękającej i dojrzałej. Ekstrakt z kwiatów gardenii zapewnia mu właściwości łagodzące i przeciwzapalne, dlatego olejek monoi sprawdzi się przy skórze uszkodzonej przez słońce, podrażnionej, z przewlekłymi wypryskami i przy ukąszeniu owadów. Podobnie jak olejek kokosowy, monoi daje przyjemne uczucie chłodu oraz uspokaja skórę podrażnioną i swędzącą, także skórę głowy. Olejek monoi jest stosowany także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Jego dodatkowym atutem jest piękny egzotyczny zapach, który długo utrzymuje się na włosach.

Jak olejek monoi działa na włosy?

Olejek monoi ma właściwości zbliżone do olejku kokosowego: oba charakteryzują się wysoką zawartością kwasu laurynowego, którego struktura przypomina włókna włosa, dzięki czemu skutecznie regenerują włosy suche i ich rozdwojone końcówki. Olejek monoi nałożony na włosy wnika w ich strukturę, a co za tym idzie – wygładza je, zabezpiecza przed działaniem detergentów, słonej i chlorowanej wody oraz promieni słonecznych, a także zapobiega mechanicznym uszkodzeniom. Warto wspomnieć, że olejek monoi nawadnia wierzchnie warstwy naskórka na dłużej niż olejek kokosowy; podczas gdy olejek monoi nawilża naskórek na 8 godzin, olejek kokosowy jedynie na 4.

Do jakich włosów pasuje olejek monoi?

Olejek monoi najlepiej zadba o włosy niskoporowate, których pielęgnacja wymaga interwencji olejów nasyconych, wnikających. Ponieważ łuski włosów niskoporowatych są szczelnie domknięte, należy wybierać oleje o małych cząsteczkach lub takie, które pokryją je lekkim filmem. Włosy niskoporowate są sztywne, przez co trudno je wystylizować. Ich stylizację dodatkowo komplikuje fakt, że włosy niskoporowate łatwo przeciążyć niewłaściwie dobranymi kosmetykami. Ponadto włosy tego typu są pozbawione objętości i szybko się przetłuszczają.

Jak powinno się stosować olejek monoi?

Olejek monoi można stosować na wiele sposobów, na przykład:

  • jako maskę do włosów. W tym celu wystarczy nałożyć go na włosy i pozostawić na ok. 30-60 min., po czym je umyć. Maska na bazie olejku monoi sprawdzi się szczególnie przy włosach suchych,
  • jako olejek bez spłukiwania pielęgnujący włosy lub same ich końcówki. Olejek monoi można aplikować na kosmyki suche i mokre. Aby to zrobić, należy najpierw rozgrzać go w dłoniach,
  • jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów lub innych olejków i maseł (o. arganowy, m. shea), który wzbogaci ich właściwości i podniesie ich wartość kosmetyczną.

Olejek monoi – cena

Olejek monoi nie należy do najtańszych kosmetyków, ale jego cena jest adekwatna do bogactwa właściwości i zastosowań. Olejek monoi można stosować samodzielnie na twarz, ciało i włosy oraz jako dodatek do innych kosmetyków.

Olejek monoi – opinie

Olejek monoi zbiera pochlebne opinie wśród swoich konsumentów. Ma właściwości zbliżone do olejku kokosowego, którego zastosowań nie sposób policzyć, i zniewalający zapach. Z tych dwóch powodów – że świetnie działa i pięknie pachnie – jest tak chętnie wybierany jako kosmetyk do pielęgnacji włosów.