Naturalne Olejki

Olejek winogronowy: właściwości i zastosowanie

Olej winogronowy, a dokładniej olej z pestek winogron, jest wykorzystywany w branży gastronomicznej i kosmetycznej. Dodany do potraw przeciwdziała chorobom układu krążenia i miażdżycy oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Można go stosować na zimno – jako składnik zimnych sosów i majonezu oraz dodatek do surówek i sałatek. Stosowany na ciepło sprawdzi się przy pieczeniu, smażeniu i duszeniu. Jakie właściwości kosmetyczne ma olejek winogronowy?

Olejek winogronowy wg INCI:
Vitis Vinifera Seed Oil

Olejek winogronowy – skład

Olejek winogronowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (trójglicerydy), co czyni z niego idealny składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej. Kwas stearynowy, oleinowy, palmitynowy i linolenowy zapewnia skórze regenerację, a dzięki fosfolipidom olejek winogronowy szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu. Olejek winogronowy wzmacnia organizm dzięki czterem ważnych witaminom: A, D, E i K. Wysoka zawartość witaminy E opóźnia procesy starzenia się skóry. Z kolei obecność procyjanidyn sprawia, że kosmetyki na bazie olejku winogronowego są bardzo skutecznymi środkami przeciwutleniającymi.

Olejek winogronowy: właściwości i zastosowanie kosmetyczne

Olejek winogronowy ma zbawienny wpływ na skórę i włosy:

  • uelastycznia skórę i dodaje włosom sprężystości,
  • chroni komórki przed wolnymi rodnikami i hamuje ich starzenie się,
  • dogłębnie nawilża skórę i włosy,
  • redukuje widoczność zmarszczek i łamliwość włosów,

dlatego jest popularnym składnikiem kosmetyków. Olejek winogronowy jest wykorzystywany do produkcji kremów do twarzy, w tym oczyszczających, balsamów do ciała, olejków do masażu i do brody, a przede wszystkim kosmetyków do pielęgnacji włosów.
Olejek winogronowy ma właściwości nawilżające, łagodzące i regenerujące. Zawarta w nim „witamina młodości” zapewnia włosom i skórze głowy witalność. Lekko natłuszcza przesuszone końcówki, a tym samym zapobiega ich dalszym uszkodzeniom. Likwiduje problem elektryzowania i puszenia się włosów, nadaje im blask oraz zapewnia miękkość i wygładzenie. Ułatwia rozczesanie i stylizowanie włosów oraz zabezpiecza je przed gorącym powietrzem, zanieczyszczeniami środowiska i innymi szkodliwymi czynnikami.

Jak powinno się stosować olejek winogronowy?

Olejku z pestek winogron można użyć samodzielnie lub dolać go do innych kosmetyków. Do bezpośredniego olejowania włosów wystarczy wykorzystać dwie łyżki stołowe produktu. Olejek winogronowy należy wetrzeć w skórę głowy i włosy na całej długości, a po godzinie zmyć go ciepłą wodą i delikatnym szamponem. Zabieg dobrze będzie zakończyć nałożeniem maseczki bez spłukiwania.
Równie dobrze olejek winogronowy można dolać do kosmetyków do pielęgnacji włosów, których używamy, na przykład do maski lub odżywki (wystarczą 3-4 krople).

Do jakich włosów pasuje olejek winogronowy?

Olejek winogronowy zawiera kwasy omega-3, omega-9 i omega-6 właśnie w takich proporcjach, co oznacza, że jest wskazany do włosów wysokoporowatych. Włosy wysokoporowate wymagają dogłębnej regeneracji, ponieważ są skrajnie suche, zniszczone, kruche i łamliwe, a ponadto wypadają w nadmiernej ilości oraz brakuje im koloru i blasku.

Olejek winogronowy – cena

Cena olejku winogronowego zależy od kilku czynników: metody pozyskiwania, tworzywa, z którego wykonano butelkę, i składu. Olejek winogronowy ceniony ze względu na właściwości kosmetyczne musi być pozyskiwany na zimno, bez dodatku chemicznych substancji. Producent powinien zadbać o to, żeby był przechowywany w butelce z ciemnego szkła, która uchroni go przed wpływem czynników zewnętrznych. Ekologiczny olejek winogronowy musi zawierać kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i witaminę E. Aby cena olejku winogronowego była adekwatna do jego jakości, nie powinna być za niska.

Olejek winogronowy – opinie

Olejek winogronowy zbiera dobre opinie wśród konsumentów, ponieważ jego domeną jest dogłębna pielęgnacja zarówno skóry, jak i włosów. Chociaż olejek winogronowy jest szczególnie polecany dla włosów wysokoporowatych, doskonale zadba również o nisko- i średnioporowate.