Naturalne Olejki

Lekki żywot ciężkich włosów – niezwykłe właściwości oleju babassu [skład, działanie, opinie]

Olej babassu jest tropikalnym i niezwykłym przybyszem, wytwarzanym z gigantycznych orzechów palmy zwanej atalia. Jego ojczyzną są wilgotne rejony Amazonii, ale obecnie uprawia się go również na terenach Afryki. By zachować swoje kosmetyczne właściwości – należy go wytłaczać na zimno i mozolnie oczyszczać naturalnymi sposobami. Olejek występuje w postaci stężonego masełka – jego ciekłą postać otrzymuje się po delikatnym ogrzaniu.

Warto poznać jego właściwości, ponieważ jest doskonały do pielęgnacji włosów bez objętości, suchej, zwiotczałej skóry oraz… męskiego zarostu. Co jeszcze kryje się w egzotyczny, amazońskim oleju?

Olej babassu według INCI:
Orbignya Cohune Seed Oil

W rodzinnych lasach Amazonii olej babassu jest niezwykle cennym źródłem odżywczych tłuszczy – matki podają masło babassu dzieciom i leczą ich skórę chroniąc przed odparzeniami i podrażnieniami. Rdzenni mieszkańcy Amazonii traktują miąższ orzechów jako smaczną, kaloryczną przekąskę obfitującą w dobre kwasy tłuszczowe i urozmaicającą dietę.

Olej babassu skład

Olejek babassu w 90% skłąda się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Przeważa w nim kwas laurynowy i mirystynowy, oraz śladowe ilości palmitynowego, stearynowego i kaprylowego. Olej babassu zachowuje swoje cenne właściwości dzięki temu, że jest wytłaczany na zimno. Dzięki temu zachowuje wszystkie witaminy i składniki mineralne. Jest on bogactwem witaminy E oraz fitosteroli, które korzystnie wpływają na stan skóry oraz włosów.

Olej babassu – właściwości kosmetyczne

Olejek babassu jest doskonały jako kosmetyk, ponieważ już w 24 stopniach Celsjusza zamienia się w miękkie masełko, które doskonale rozprowadza się na włosach i skórze. Jego właściwości kosmetyczne sprawiają, ze jest dobrym dodatkiem do wszelkich kosmetyków. Jak działa na skórę i włosy?

Olej babassu na skórę

Fiotosterole korzystnie wpływają na skórę: staje się ona nawilżona, a drobne zmarszczki spłycają się przy regularnym stosowaniu. Babassu ogranicza rozkład elastyny i wspomaga syntezę kolagenu, dzięki czemu skóra staje się jędrna i odpowiednio napięta. Babassu działa ponadto przeciwzapalnie i antybakteryjnie – jest doskonały do pielęgnacji twarzy dojrzałej i z trądzikiem, oraz jako krem do dłoni i stóp.

Olej babassu do włosów

Olej babassu doskonale regeneruje i ochrania włosy, nie przeciążając ich i sprawiając, że są miękkie i gładkie. Włosy odzyskują witalność, blask i odpowiedni stopień nawilżenia. Wzmocnione, miękkie włosy i czysta skóra głowy, która ma wyregulowany poziom sebum – to zasługa olejku babassu. Dzięki niemu pasma daje się łatwiej wymodelować i dobrze się rozczesują. Olejek wzmacnia włosy od samej cebulki aż po końce włosów, skraca cas suszenia i potęguje objętość.

Olej babassu – do jakich włosów?

Babassu to przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego idealnie nadaje się on do włosów o niskiej porowatości, czyli grubych, ciężkich i sztywnych, które potrzebują zmiękczenia, objętości i lekkości. Ze względu na przewagę kwasów tłuszczowych o małych cząsteczkach babassu może niekorzystnie wpływać na włosy cienkie, delikatne, zniszczone o wysokiej porowatości.

Jak działa na włosy olejek babassu? [efekty]

Babssu odkaża i oczyszcza skórę głowy, więc hamuje nadmierne wydzielanie sebum co często zdarza się włosom niskoporowatym. Olej świetnie się wchłania i nie przeciąża pasm: dzięki niemu włosy mają cały czas dobrą kondycję i zyskują ochronę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Babassu odbija je od nasady, zwiększając objętość i puszystość, zmiękcza, wygładza, nabłyszcza i nadaje elastyczności. Pasma nie przetłuszczają się u nasady, a ich końce nie wysychają i nie rozdwajają się.

Olejek babassu – cena

Olejek babassu nie ma wygórowanej ceny. Mimo swych tropikalnego egzotycznego pochodzenia jest zaskakująco niedrogi. Z tego powodu często wykorzystuje się go w przemyśle kosmetycznym jako składnik kremów i balsamów.

Olejek babassu – opinie

Olej babassu nie jest tak popularny jak kokosowy, ale zbiera dobre opinie wśród kobiet, które używały go do pielęgnacji cery trądzikowej lub dojrzałej. Dobrze sprawdza się w mieszankach naturalnych olejków do włosów niskoporowatych.